Riisi luokitellaan jyvien pituuden mukaan:
- Pyöreä riisi: keskipituus enintään 5,2 mm - Pituuden/leveyden suhde alle 2.
- Keskipitkä tai puolipitkä riisi: keskipituus yli 5,2 mm ja enintään 6 mm - Pituuden/leveyden suhde alle 3.
- Pitkä riisi: keskipituus yli 6 mm.
Riisi luokitellaan myös murtuneiden jyvien prosenttiosuuden mukaan (murtuneet jyvät eri käsittelyvaiheissa), se sisältää:
- enintään 5 % murtuneita jyviä.
- Riisi: - sisältää 15 % tai vähemmän murtuneita jyviä.
- Toisen luokan riisi: - enintään 50 % murtuneita jyviä. Esikypsennetyssä riisissä hyväksyttävät murtuneiden jyvien prosenttiosuudet vastaavat yllä olevia prosenttiosuuksia plus 10 % absoluuttisena arvona.
Murtuneet jyvät erotetaan muista jyvistä ja niitä käytetään eläinruokana, riisihiutaleina tai kahvin valmistukseen.